Strategier inför extremväder - nästa nivå av klimatberedskap

Datum: onsdag 28 feb 2024, kl. 12.00-13.30 (lunchsmörgås och kaffe serveras från kl. 11.30)
Plats: Förstakammarsalen, Riksdagshuset, entré Riksplan Norrbro 1A


Vårt klimat förändras snabbt. Medeltemperaturen ökar, och flera klimatberäkningar för Sverige visar tendenser mot flera värmeböljor och häftiga regn i framtiden. Dessa förändringar påverkar både vårt samhälle och viktiga naturliga ekosystem. Samhället måste därför kunna anpassa sig till möjliga nya, kraftigare extrema väderhändelser. Problembeskrivningen är enkel, och målet är tydligt: Vi måste minimera ytterligare klimatförändringar och förbereda oss på fler extrema väderhändelser. Vägen dit är däremot svår att kartlägga. Det finns en hög säkerhet i simuleringar av framtidens klimat, men det råder större osäkerhet kring extrema händelser eftersom de per definition är mer sällsynta och därmed svåra att simulera. Ännu svårare är det att förutspå lokala händelser. Det vi vet är att extrema väderhändelser kommer bli vanligare i norra Europa eller Sverige, frågan är hur vi hanterar det på plats där samhället drabbas.

En stor del av det förebyggande arbetet mot extremväder sker på lokal nivå. Brister i kunskapsunderlaget för lokala insatser är ett stort hinder för att rusta Sverige inför framtida extremväderhändelser, någonting som Nationella expertrådet för klimatanpassning lyfter fram i sin första rapport. För att minimera oönskade effekter av nutidens och framtidens extremväderhändelser på det svenska samhället och ekonomin, bör det finnas en stark koppling på lokal nivå mellan klimatforskning och aktörer som arbetar med klimatanpassning. Hur når vi dit? Hur kan politiken, akademin och näringsliv underlätta denna process?

Välkommen till ett Rifo-seminarium i samarbete med Sveriges unga akademi där den senaste forskningen kring extremt väder i ett föränderligt klimat presenteras och vilka utmaningar som finns i att använda den till lokal klimatanpassning.

Program

  • Välkomna! Gunilla Svantorp, Rifos ordförande
  • Inledning, Camilla Hansén, riksdagsledamot, ledamot av Rifos styrelse
  • Extremt väder i föränderligt klimat, Gabriele Messori, professor i meteorologi vid Uppsala universitet
  • SMHI:s roll för klimatanpassning till extremt väder, Erik Kjellström, professor i klimatologi, SMHI
  • Skydd mot stormen: Hur försäkringsbranschen anpassar sig till den nya klimatverkligheten, Susanna Fagerberg, försäkringsjurist och naturskadesamordnare på Länsförsäkringar.
  • Panelsamtal
    • Moderator: Mikael Karlsson, docent i miljövetenskap, Uppsala universitet
    • Göran Enander, tid. landshövding Uppsala län
    • Elin Söderberg, riksdagsledamot (MP)
    • Anna-Caren Sätherberg, riksdagsledamot (S)
    • Elin Nilsson, riksdagsledamot (L)
    • Helena Storckenfeldt, riksdagsledamot (M)
  • Avslutning, Camilla Hansén

Anmälan

Anmälan senast den 26 februari till Rifos kansli lars.j.eriksson@riksdagen.se

Säkerhet och inpassering

Säkerheten i riksdagshuset kräver att kontroll sker vid inpassering i huset (bl.a. passering genom säkerhetsbågar, ID- och väskkontroll). Detta tar alltid lite tid så det är bra om du kommer i god tid. Receptionen öppnar från kl. 11.20.

Välkommen!

Gunilla Svantorp
ordförande Rifo

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.