Tryggad svensk livsmedelsförsörjning i osäkra tider – utmaningar och möjligheter

Tid: Onsdag 17 april kl 12-14 (lunchsmörgås serveras från 11:30)
Plats: Förstakammarsalen, riksdagshuset, entré Riksplan Norrbro 1A

Rifo bjuder tillsammans med Forskningsrådet Formas och det nationella forskningsprogrammet för livsmedel in till ett möte om tryggad svensk livsmedelsförsörjning i osäkra tider.

Livsmedelssystemet är komplext och kräver samarbete mellan många olika samhällsaktörer i en sammansatt kedja. De senaste årens kriser i form av extremväderhändelser, konflikter och krig har belyst vår bristande försörjningsförmåga och stora sårbarheter i systemet. Utmaningar som en bristande lönsamhet i primärproduktionen, minskad vattentillgång, en irreversibel omvandling av bördig jordbruksmark, förluster av biologisk mångfald, försämrad markhälsa, risker för nya zoonoser och eskalerande effekter av klimatförändringar ställer nya krav på livsmedelssystemet.

I framtiden finns förväntningar på att såväl den svenska självförsörjningsgraden ska öka som produktion för export och beredskap. Samtidigt måste belastningen på klimat, biologisk mångfald och naturmiljöer minska. Den övergripande strategin för livsmedelssystemet behöver därför integrera alla delar av produktionssystemet på ett mycket mer sammanhållet sätt och aktivt ta sig an och hantera målkonflikter och söka synergier. En tryggad svensk livsmedelsförsörjning kräver ett systemperspektiv från produktion till konsumtion. Det nationella forskningsprogrammet för livsmedel har sedan 2018 finansierat forskning och innovation i hela kedjan och planerar att 2024 lansera centrumsatsningar med fokus på konkurrenskraft och beredskap.

Program

  • Välkommen, Gunilla Svantorp, Rifos ordförande och Betty Malmberg, ordförande i det nationella forskningsprogrammet för livsmedel
  • Inledning: Johan Kuylenstierna, generaldirektör Forskningsrådet Formas
  • Regeringens politik Dan Ericsson, statssekreterare Landsbygds- och infrastrukturdepartementet
  • Forskning och innovation för förstärkt livsmedelsberedskap, konkurrenskraft och hållbarhet.
    • Helena Hansson, professor i nationalekonomi med inriktning mot jordbrukssektorns ekonomi, SLU
    • Michael Martin, senior forskare IVL och adjungerad professor KTH inom hållbar livsmedelsförsörjning
    • Madeleine Linins Mörner, programchefg framtidens mat Axfoundation
    • Christina Nordin, generaldirektör Jordbruksverket
    • Per Arfvidsson, vice vd Lantmännen och ordförande Sweden Food Arena
  • Panel med dialog om tryggad livsmedelsförsörjning och politikens roll. Emma Nohrén, (MP), Malin Larsson, (S), Staffan Eklöf (SD), Johanna Hornberger, (M). Moderator Johan Kuylenstierna.
  • Avslutning

Anmälan
Anmälan senast 15 april till: lars.j.eriksson@riksdagen.se

Säkerhet och inpassering
Säkerheten i riksdagshuset kräver att kontroll sker vid inpassering i huset (bl.a. passering genom säkerhetsbågar, ID- och väskkontroll). Detta tar alltid lite tid så det är bra om du kommer i god tid. Receptionen öppnar kl. 11.20.

Välkommen!

Gunilla Svantorp
Ordförande Rifo

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.