Lunchseminarium ”Vilken roll spelar musikundervisning i utbildning och kunskapsinhämtning?

Datum: onsdag 13 november kl. 12-13 (lunchsmörgås och kaffe serveras från kl. 11.30)
Plats: Mittpoolen, Riksdagshuset, entré Riksplan Norrbro 1A

Musik kan påverka hjärnans funktion positivt, däribland kognitiv förmåga och minne. Att öva på musik kan stärka inlärningen av andra ämnen, t.ex. språk, matematik och naturvetenskap. Ända sedan antiken har ett utbildningskoncept funnits där de sju fria konsterna stod i centrum och där musik återfanns tillsammans med aritmetik, geometri och astronomi.

Musikundervisning är också ett viktigt verktyg för att fördjupa förståelsen för vår historia och samtid. Som en levande del i vårt kulturarv kan musiken hjälpa oss att knyta samman samtida kulturuttryck med kulturhistoria.

Välkommen till ett seminarium där forskare presenterar rön kring musikens betydelse för såväl utbildning och kunskapsinhämtning som ökad förståelse för vårt kulturarv och samtid.

Program

  • Välkommen! Gunilla Svantorp, Rifos ordförande
  • Annika Falthin, lektor i musikpedagogik, KMH. "Rytmens betydelse för kunskap och samhörighet"
  • Anna Linge, lektor i musikpedagogik vid Institutionen för musik och bild vid Linnéuniversitetet. "Att arbeta med ett värdeskapande perspektiv i musikundervisning"
  • Töres Teorell, professor em. Stockholms universitet. "Hjärna, hormoner och musik"
  • Anna Backman Bister, lektor KMH modererar frågor och samtal.

Anmälan
Anmälan senast den 11 november till Rifos kansli rifo@riksdagen.se. Meddela om du har några kostönskemål eller allergier i samband med anmälan.

Säkerhet och inpassering
Säkerheten i riksdagshuset kräver att kontroll sker vid inpassering i huset (bl.a. passering genom säkerhetsbågar, ID- och väskkontroll). Detta tar alltid lite tid så det är bra om du kommer i god tid. Receptionen öppnar från kl. 11.20.

Välkommen!

Gunilla Svantorp
ordförande Rifo

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.