Att skapa lag – vad hände, vilka bedömningar gjordes?

Datum: onsdagen 15 mars kl. 13.00-16.00
Plats: Förstakammarsalen, Riksdagshuset, Entré Riksplan, Norrbro 1A

Grundlagsutredningen hade under åren 2004 – 2008 i uppdrag att göra en samlad översyn av regeringsformen. I två betänkanden lämnades en rad förslag i syfte att utveckla och förstärka olika folkvalda församlingars möjligheter att styra. Vilka frågor skulle lösas, vilka bedömningar gjordes och vad blev resultatet?

Vittnesseminarium är en form som i Sverige utvecklats av Samtidshistoriska institutet vid Södertörns högskola. Grundtanken är att samla en grupp personer som haft viktiga roller vid genomförandet av ett beslut, i utredningsarbetet eller under längre processer. Syftet är att diskutera vad som utspelades då – bedömningar och beslut som gjordes – samt diskutera vad som blev resultat på längre sikt och vad som i dag framstår som viktigast. Därför har några av de centrala aktörerna i arbetet med översynen av grundlagen inbjudits till ett seminarium för att diskutera utredningens arbete.

Några frågeställningar som tas upp är kontrasten mellan tidens tydliga konstitutionella motsättningar och enigheten bakom betänkandet och i vilken grad enighet hade ett egenvärde. Vidare lyfts vilka frågor som respektive parti ville lösa, och vilka som borde undvikas. Hur betraktades utredningsarbetet – som ytterligare en konstitutionell mindre revidering eller som en vändpunkt?

Program:

  • Välkomna! Gunilla Svantorp, ordf Rifo och Torbjörn Nilsson, professor i historia, hälsar välkomna och berättar om formatet
  • Inledning om utredningens tillkomst och uppdrag, Tommy Möller, professor i statsvetenskap
  • Samtal om erfarenheter från arbetet: Lena Hjelm Wallén, S, Peter Eriksson, MP, Daniel Tarschys, FP, Henrik von Sydow, M, samt Johan Hirschfeldt, tidigare hovrättspresident. Samtalsledare Torbjörn Nilsson.
  • Fikapaus, Sammanbindningsbanan
  • Frågor och diskussion med riksdagsledamöter och övriga åhörare
  • Avslutande kommentar Marika Hedin, vd RJ

Säkerhet och inpassering
Säkerheten i riksdagshuset kräver att kontroll sker vid inpassering i huset (bl.a. passering genom säkerhetsbågar, ID- och väskkontroll). Detta tar alltid lite tid så det är bra om du kommer i god tid.

Anmälan senast 13 mars till Rifos kansli lars.j.eriksson@riksdagen.se

Hjärtligt välkomna!

Gunilla Svantorp
ordförande Rifo

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.